Thierry Baudet heeft een ware hype onder politici teweeg gebracht. Nadat hij poedelnaakt had geposeerd aan de rand van een zwembad, konden andere politici niet achterblijven. In no time ging #thierrychallenge compleet viral.

Vanaf zijn vakantieadres liet een overduidelijk linksdragende Lodewijk Asscher weten ‘absoluut niet onder te doen’ voor Baudet. Dion Graus, slechts gekleed in een snelle planga, oogstte sympathie door een zwoel kiekje met een verwaarloosde apalca te delen. Stef Bloks pose in Adams kostuum op de toonbank van een Surinaamse roti-tent in Purmerend werd naar verluidt minder gewaardeerd. Desgevraagd gaf een woordvoerder aan dat de VVD voortaan Ivo Opstelten te overwegen in dit soort campagnes.

Ook in het buitenland werd de hashtag snel opgepakt. De meest in het oog springende was toch die van Theresa May. Zij nam met Claude Juncker een weinig aan fantasie overlatende foto in lepeltje-lepeltje houding. Zelfs president Trump reageerde via Twitter: “It’s great! Looks like mine!”

Een woedende Segers spreekt er schande van. “God voorhoede dat dit een trend wordt. Wij hebben een morele verantwoordelijkheid.” Hij heeft samen met schaduwlid Patty Brard kamervragen aangekondigd ‘in het belang van de zedelijkheid’.

(C) Dennis Olyerhoek 31 juli 2018